Wat een uitdaging is het geweest en is het eigenlijk nog met Covid en alle consequenties. Ondanks de vele nadelen, heeft het toch ook iets positiefs teweeg gebracht voor een grote groep mensen. “Het nieuwe werken” oftewel het feit dat organisaties flexibeler omgaan met hun personeel. Natuurlijk is nog niet iedereen om, maar we zien een duidelijke ommekeer. Waar ze ‘slim werken’ of ‘agile werken’-schema’s hebben geïntroduceerd als bedrijfsstrategie en hun leiderschapscultuur hebben veranderd. Managers moeten zich gedragen in lijn met de nieuwe waarden van het bedrijf en hun medewerkers actief empoweren.

Voor veel bedrijven houdt dit in dat:

  • Een grote groep medewerkers altijd en overal kan werken zolang aan de zakelijke behoeften wordt voldaan.
  • Prestaties worden bepaald door resultaten, niet door tijd en aanwezigheid.
  • Reizen zoveel mogelijk moet worden vermeden.

Dit opent ook een weg voor de parttime medewerker!

De traditionele opvatting dat werk moet worden opgedeeld in banen, die door fulltime medewerkers moeten worden gedaan, is inmiddels duidelijk achterhaald. Organisaties transformeren van starre werkgevers naar flexibele netwerken om het beste uit mensen te halen. Ze moeten in staat zijn om tegemoet te komen aan de uiteenlopende wensen van hun personeel, variërend van tevreden mensen over een fulltime vaste baan tot individuen die volledige controle willen over hun eigen werkpatroon. Degenen die zich aanpassen, zullen overleven. Degenen die vasthouden aan het huidige model zullen het moeilijk hebben.

De parttimer was er allang achter dat een betere balans tussen werk en privé, minder stress creeert bij het uitvoeren van hun werk. Nu gaan de fulltime medewerkers en hun managers dit ook ervaren, doordat ze veel meer flexibiliteit en vrijheid krijgen in hun werkschema’s.

De parttimer blijft gewoon doen wat hij altijd al heeft gedaan, maar deze verschuiving gaat er volgens ons wel voor zorgen dat er meer parttime banen beschikbaar komen. We wachten af wat het “nieuwe werken” nog zal brengen.